A zöld tea kapszula, filter, por és szálas tea formájában is megvásárolható. A zöld teák széles választéka áll rendelkezésre a világon. A legnépszerűbbnek a Sencha nevű típus számít, valamint ez a legkönnyebben beszerezhető, de emellett más fajták is ismertek. A zöld teák közé sorolható többek között a Fukamushi Sencha, a Gyokuro, a Kabusecha, a Matcha, a Tencha, a Genmaicha, valamint a Hojicha is. A következőkben kicsit részletesebben ismerjük meg a Matcha teát, amely egy igazán különleges zöld tea.
A matcha tea népszerűsége az utóbbi időkben igazán magasra lendült, amely többek között kiváló egészségvédő hatásainak köszönhető. A matcha a zöld teához hasonlóan a camellia sinensis növényből származik, azonban másképp fejlődik, valamint teljesen egyedi tápanyag profillal rendelkezik.
A matcha elsősorban kiemelkedő antioxidáns tartalma miatt ennyire népszerű, többek között flavonoidokat, polifenolokat és C-vitamint is tartalmaz. A nap elleni védelemnek köszönhetően a növény képes bizonyos bioaktív anyagokat termelni, például L-teanint vagy klorofillt. A matcha teát a legmagasabb minőségű és legaromásabb zöld teaként tartják számon. Úgynevezett "umami” ízt kölcsönöz a fogyasztók számára.
A matcha tea növényeket a betakarítás előtt közel 30 nappal letakarják, hogy megóvják a közvetlen napfénytől. Ez fokozza a klorofilltermelést, növeli az aminosav tartalmat és egy sötétebb zöld árnyalatot kölcsönöz a növénynek. A tealevelek betakarítása után a szárakat és az ereket eltávolítják, majd a leveleket finom porrá őrlik. Ez a finom szemcsés por a jól ismert Matcha.
A zöld tea számos értékes anyagot tartalmaz, többek között nagy mennyiségben találhatunk benne polifenolokat (katechineket és flavonolokat), melyek általánosan javítják az egészségi állapotot. Továbbá ezek mellett az összetevők között találhatók ásványi anyagok, (főleg alumíniumot és rezet), C-, B2-, D- és K-vitaminok, különböző illóolajokat. Valamint a zöld tea is tartalmaz koffeint és kis mennyiségben teobromint és teofillint is. A Matcha azonban a tealevélből származó összes tápanyagot tartalmazza, amely többek között nagyobb mennyiségű koffeint és antioxidánst eredményez, mint amekkora mennyiséggel a zöld tea általában rendelkezik.
- Kimagasló antioxidáns tartalom: Az antioxidánsok csökkenthetik a sejtkárosodást és megelőzhetik a krónikus betegségek kialakulását.
- A máj egészségének védelme: A Matcha rendszeres fogyasztása segíthet a májkárosodás, valamint a májbetegségek kialakulásának csökkentésében.
- Agyműködés fokozása: A Matcha javítja a figyelmet, a memóriát és a reakcióidőt egyaránt. Koffein és L-theanin tartalma révén javíthatja az agy működését.
- Rákos megbetegedések kialakulásának megelőzése: A Matcha vegyületei gátolhatják a rákos sejtek növekedését.
- Szív egészségének megőrzése: Számos szívbetegség kockázati tényezője csökkenthető a zöld tea és a Matcha fogyasztásának köszönhetően.
- Segíthet a fogyásban: A zöld tea kivonat jótékony hatással lehet az anyagcsere támogatására, valamint a zsírégetésre egyaránt.
A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.
Manapság a zöld teát rendkívül hasznos szernek tartják. Nem csak frissítő italként, hanem táplálék-kiegészítőként is egyre többen kedvelik és alkalmazzák, mivel tele van hasznos növényi vegyületekkel, és tápanyagokkal.
A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.
Erőteljes zsírégető hatású, segíthet az emésztési problémák megelőzésében, hatékony élénkítő.
A nyugalom, a kiegyensúlyozottság és a koncentráció megőrzéséért. Standarizált zöld tea kivonattal és magnézium-tauráttal gazdagított étrend-kiegészítő.t