A ZÖLD TEA ÉS ANNAK FAJTÁI

A zöld teát úgy is szokták nevezni, mint "valódi tea", mivel a szó szigorú értelmében vett tea ez, amit a Camellia sinensis növény szárított leveleit jelenti. Oxidálása nagyon minimális. Ázsiában már évezredek óta igen népszerű, de jótékony élettani hatásainak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nyugati világban is, ahol eredetileg a fekete tea volt az előnyösebb és a népszerűbb.

A zöld tea és annak fajtái

A zöld tea és a fekete tea közötti legnagyobb különbség, hogy a zöld teát egyáltalán nem erjesztik, míg a feketét igen. A zöld teát a szüret után szinte azonnal gőzölik vagy melegítik, hogy lebontsák a benne levő polifenol-oxidázenzimeket, ezzel leállítva az erjedési folyamatokat. Ezután a leveleket megformázzák, összesodorják és kiszárítják. E lépést követi a minőségi kiválogatás. A legnagyobb minőségű teákat kézzel dolgozzák fel.

A zöld tea számos értékes anyagot tartalmaz

Többek között nagy mennyiségben találhatunk benne polifenolokat (katechineket és flavonolokat), melyek általánosan javítják az egészségi állapotot, ásványi anyagokat (főleg alumíniumot és rezet), C-, B2-, D- és K-vitaminokat, különböző illóolajokat. Ezenkívül a zöld tea is tartalmaz koffeint és kis mennyiségben teobromint és teofillint is.

Ezen anyagoknak köszönhetően a zöld tea igen pozitívan hat az egészségünkre. Már több tudományos kutatás is igazolta a zöld tea pozitív élettani hatásait. Többek között e csodás ital erősíti az immunrendszert, véd a fogszuvasodás és a fogínybetegségek ellen, segítségével megelőzhetőek a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek is. Fogyasztása pedig nem jár mellékhatásokkal, tehát minden veszély nélkül korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk.

Többféle zöld tea létezik

Kínában kettő félét készítenek. A Longjingot, ami az egyik leghíresebb és legjobb minőségű zöld tea, illetve a Gunpowdert, ami egy apró golyókká gyúrt igen népszerű fajta. Japán pedig jóval több fajtával büszkélkedhet. Közel 20 féle zöld teája közül az Aracha (nyers zöld tea), a Sencha (gőzölt tea), a Bacha (alacsony koffeintartalmú tea) és a Matcha (őrölt tea) a legnépszerűbbek.

Eredeti kínai szálaszöld tea 100 g (Dr.Chen)

Eredeti kínai szálas zöld tea 100 g (Dr.Chen)

A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.

Ár: 1420 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!