A tea kultúrája

A tea már a 8. századtól kezdve a mindennapi társasági élet része volt Kínában. A vendéglátást mindig egy jó teázás kísérte. Japánban pedig a 15. századra már esztétikummá vált a teázás.

A tea kultúrája

A tea kultúrája

A tea az egyik legnépszerűbb meleg ital, szinte az egész világon előszeretettel fogyasztják, azonban általánosságban elmondható, hogy minden nemzet kicsit másként hódol ennek a szenvedélynek. Gondoljunk csak az angolokra, akiknél a szertartásos teázás a mindennapok része, amit ráadásul tejjel fogyasztanak.

A tea számtalan értékes anyagot tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a rendszeres teafogyasztással különböző betegségek kialakulása előzhető meg, ráadásul kémiai összetevői hatékonyan képesek regenerálni az immunrendszert. A tea kiemelkedő antioxidáns tartalma, vagyis pontosabban fogalmazva antioxidáns hatású flavonoid tartalma révén képes ártalmatlanítani a káros szabad gyököket. A tea a kávé koffein tartalmával ellentétben nem terheli a szívet, továbbá fokozatos felszívódásának köszönhetően hatása tovább is tart, mint a kávéé. A teafogyasztást legtöbben reggelre időzítik, hogy a nap során felélénkítse őket. Azonban Nagy-Britanniában általában a késő délutáni könnyű étkezés velejárója a tea. Az ötórai teázás szokása a mai napig él a szigetországban. A Devonshire teaceremónia a legfőbb teázási hagyomány, amit nemcsak Angliában, hanem Ausztráliában, Indiában és Új-Zélandon is megtalálhatunk. 

Érdekesség: 

Számtalan teaceremónia ismert más kultúrákban, melyek leghíresebbike a bonyolult, formális és békés japán teaszertartás és az üzleti, tömeges és zajos Yum Cha. Egy híres író, Okakura azt mondja, hogy “A tea számunkra többet jelent, mint az ivásnak – mint olyannak – puszta idealizálása: a tea számunkra valósággal vallás, az életművész vallása.” A teakészítés hagyománya a keleti kultúrákban igen pontos lépések alapján meghatározott és külön hagyománnyal rendelkezik. A ma is életben lévő teaszertartás a 12. század folyamán a kínai zenbuddhizmus megjelenésével együtt fejlődött ki Japánban. Egy Eisai nevű zenbuddhista pap kínai tapasztalatai alapján a teáról fontos alapelveket írt le, miszerint a tea az egészség megőrzésének legfontosabb eszköze. A Japán teaszertartás ezért igazi ceremónia, mely a vendéglátó, a vendégek és a teamester között zajlik. Az esemény helye a teaház, a szukija, melynek mérete 4 és fél tatami (4*90*1,80 cm)

A tea fogyasztása ma már akár kizárólag egészségügyi céllal is történhet, hiszen számos tanulmány található a tea gyógyhatásairól és egészségre gyakorolt előnyeiről. A zöld tea kiemelkedő egészségvédő hatásokkal rendelkezik, így egészségügyi céllal való rendszeres fogyasztása egyre szélesebb körben ismert és elismert. Továbbá amellett, hogy a zöld tea rendkívül pozitív hatással van az egészségi állapotunkra, úgy ideális szer lehet fogyókúra kiegészítőjeként is. 

A zöld teában lévő epigallocatechin-gallát bizonyítottan jótékony hatással van az elhízás kialakulásának megelőzésére. Kimutatható ugyanis összefüggés a zöld tea hatóanyagának fogyasztása és a kisebb testtömeg, az alacsonyabb koleszterinszint, valamint a kisebb mértékű inzulinrezisztencia között. Az összefüggést a tradicionális kínai orvoslás emberek esetében is igazolták tapasztalati úton.

Eredeti kínai szálaszöld tea 100 g (Dr.Chen)

Eredeti kínai szálas zöld tea 100 g (Dr.Chen)

A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.

Ár: 1420 Ft
Megnézem

Swanson Zöld tea kivonat100db

Swanson Zöld tea kivonat 100db

Manapság a zöld teát rendkívül hasznos szernek tartják. Nem csak frissítő italként, hanem táplálék-kiegészítőként is egyre többen kedvelik és alkalmazzák, mivel tele van hasznos növényi vegyületekkel, és tápanyagokkal.

Ár: 4275 Ft
Megnézem

Eleuthero Ginseng zöldteafilter 20 db (Dr.Chen)

Eleuthero Ginseng zöld teafilter 20 db (Dr.Chen)

A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.

Ár: 950 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!