A tea kultúrája

A tea már a 8. századtól kezdve a mindennapi társasági élet része volt Kínában. A vendéglátást mindig egy jó teázás kísérte. Japánban pedig a 15. századra már esztétikummá vált a teázás.

A tea kultúrája

A tea kultúrája

A tea az egyik legnépszerűbb meleg ital, szinte az egész világon előszeretettel fogyasztják, azonban általánosságban elmondható, hogy minden nemzet kicsit másként hódol ennek a szenvedélynek. Gondoljunk csak az angolokra, akiknél a szertartásos teázás a mindennapok része, amit ráadásul tejjel fogyasztanak.

A tea számtalan értékes anyagot tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a rendszeres teafogyasztással különböző betegségek kialakulása előzhető meg, ráadásul kémiai összetevői hatékonyan képesek regenerálni az immunrendszert. A tea kiemelkedő antioxidáns tartalma, vagyis pontosabban fogalmazva antioxidáns hatású flavonoid tartalma révén képes ártalmatlanítani a káros szabad gyököket. A tea a kávé koffein tartalmával ellentétben nem terheli a szívet, továbbá fokozatos felszívódásának köszönhetően hatása tovább is tart, mint a kávéé. A teafogyasztást legtöbben reggelre időzítik, hogy a nap során felélénkítse őket. Azonban Nagy-Britanniában általában a késő délutáni könnyű étkezés velejárója a tea. Az ötórai teázás szokása a mai napig él a szigetországban. A Devonshire teaceremónia a legfőbb teázási hagyomány, amit nemcsak Angliában, hanem Ausztráliában, Indiában és Új-Zélandon is megtalálhatunk. 

Érdekesség: 

Számtalan teaceremónia ismert más kultúrákban, melyek leghíresebbike a bonyolult, formális és békés japán teaszertartás és az üzleti, tömeges és zajos Yum Cha. Egy híres író, Okakura azt mondja, hogy “A tea számunkra többet jelent, mint az ivásnak – mint olyannak – puszta idealizálása: a tea számunkra valósággal vallás, az életművész vallása.” A teakészítés hagyománya a keleti kultúrákban igen pontos lépések alapján meghatározott és külön hagyománnyal rendelkezik. A ma is életben lévő teaszertartás a 12. század folyamán a kínai zenbuddhizmus megjelenésével együtt fejlődött ki Japánban. Egy Eisai nevű zenbuddhista pap kínai tapasztalatai alapján a teáról fontos alapelveket írt le, miszerint a tea az egészség megőrzésének legfontosabb eszköze. A Japán teaszertartás ezért igazi ceremónia, mely a vendéglátó, a vendégek és a teamester között zajlik. Az esemény helye a teaház, a szukija, melynek mérete 4 és fél tatami (4*90*1,80 cm)

A tea fogyasztása ma már akár kizárólag egészségügyi céllal is történhet, hiszen számos tanulmány található a tea gyógyhatásairól és egészségre gyakorolt előnyeiről. A zöld tea kiemelkedő egészségvédő hatásokkal rendelkezik, így egészségügyi céllal való rendszeres fogyasztása egyre szélesebb körben ismert és elismert. Továbbá amellett, hogy a zöld tea rendkívül pozitív hatással van az egészségi állapotunkra, úgy ideális szer lehet fogyókúra kiegészítőjeként is. 

A zöld teában lévő epigallocatechin-gallát bizonyítottan jótékony hatással van az elhízás kialakulásának megelőzésére. Kimutatható ugyanis összefüggés a zöld tea hatóanyagának fogyasztása és a kisebb testtömeg, az alacsonyabb koleszterinszint, valamint a kisebb mértékű inzulinrezisztencia között. Az összefüggést a tradicionális kínai orvoslás emberek esetében is igazolták tapasztalati úton.

Zöld tea termékek itt!

Eredeti kínai szálaszöld tea 100 g (Dr.Chen)

Eredeti kínai szálas zöld tea 100 g (Dr.Chen)

A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.

Ár: 1675 Ft
Megnézem

Swanson Zöld tea kivonat100db

Swanson Zöld tea kivonat 100db

Manapság a zöld teát rendkívül hasznos szernek tartják. Nem csak frissítő italként, hanem táplálék-kiegészítőként is egyre többen kedvelik és alkalmazzák, mivel tele van hasznos növényi vegyületekkel, és tápanyagokkal.

Ár: 4275 Ft
Megnézem

Eleuthero Ginseng zöldteafilter 20 db (Dr.Chen)

Eleuthero Ginseng zöld teafilter 20 db (Dr.Chen)

A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.

Ár: 1095 Ft
Megnézem
Újdonság

GreenSlim Zöld Kávéés Zöld Tea kapszula 60 db

GreenSlim Zöld Kávé és Zöld Tea kapszula 60 db

Erőteljes zsírégető hatású, segíthet az emésztési problémák megelőzésében, hatékony élénkítő.

Ár: 2740 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!