A teázás több évszázados hagyománya mélyen gyökerezik a keleti országok kultúráiban. A teafogyasztás nem csupán italozási szokás, hanem egyfajta művészet is, amely az évszázadok során formálódott és fejlődött. Ebben a cikkben a teakészítés hagyományait tekintjük át, kitérve a különböző kultúrákra, és bemutatva a matcha tea készítésének varázslatos világát.
A teázás eredete Kínába vezethető vissza, ahol az i. e. 3. évezredben már kialakultak az első teakészítési technikák. A hagyományos kínai teaceremóniák során a teázás egyfajta művészetként volt jelen, ahol a teamester gondosan kiválasztott tealeveleket és különleges eszközöket használt.
A Kínából származó hagyományok elterjedtek Japánban is, s teaceremóniák és teaházak létrejöttek. A japán teakészítés főszereplője a zöld tea, különös tekintettel a matcha teára.
A kínai teaházak kultúrája hamar elérte Japánt is, ahol a teakészítés kultúrája - egyedi teázási rítusokkal és különleges teaházakkal - sajátosan fejlődött tovább. A japán teakészítés főszereplője a zöld tea, s annak egyik altípusa, a matcha tea.
A matcha eredete az ősi Kínáig nyúlik vissza. Már az ókori kínai buddhisták előtt is ismertek voltak a zöld tea egészségvédő tulajdonságai, s a teát előszeretettel alkalmazták gyógyászati célokra. A VII. századtól kezdve a matcha a japán kultúrában kapott különleges szerepet: először csak a papok, nemesek és a szamurájok alkalmazhatták, az 1300-as évektől kezdve azonban az egész lakosság számára elérhetővé vált.
A matcha tea egy halványzöld színnel és enyhén kesernyés ízzel rendelkező, finomra őrölt zöld tea por. A zöld tea egyéb altípusaitól elkészítési különleges előállításai folyamata különbözteti meg. A tea (Camellia sinensis) fölé a leszedését követő néhány napban árnyékot alakítanak ki, ennek következtében a növény lassabban növekszik, s több koffeint, valamint theanint termel. E lassabb növekedési folyamat kiemelt jelentőséggel bír a matcha tea számos egészségvédő hatásának kialakulása szempontjából.
Ha szeretnél még többet megtudni a matcha teáról, olvasd át a különleges teatípusról szóló cikkünket!
A teázás nem pusztán az ízélményről szól: a teázás hazájában mély kulturális és szociális jelentőséggel bír. A teaházak és teaceremóniák egyedülálló teret teremtenek az emberek közötti kapcsolatok ápolására és az összetartozás érzésének megélésére. A teázás valódi művészete nem csupán az ital elkészítésében rejlik: a gyakorlatot az azt körülölelő kultúrában és együttlé emeli művészi szintre.
A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.
A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.
Erőteljes zsírégető hatású, segíthet az emésztési problémák megelőzésében, hatékony élénkítő.
Gazdag polifenol-tartalommal rendelkező tea.