A teakészítés hagyománya

A teázás több évszázados hagyománya mélyen gyökerezik a keleti országok kultúráiban. A teafogyasztás nem csupán italozási szokás, hanem egyfajta művészet is, amely az évszázadok során formálódott és fejlődött. Ebben a cikkben a teakészítés hagyományait tekintjük át, kitérve a különböző kultúrákra, és bemutatva a matcha tea készítésének varázslatos világát.

A teakészítés hagyománya

Kína

A teázás eredete Kínába vezethető vissza, ahol az i. e. 3. évezredben már kialakultak az első teakészítési technikák. A hagyományos kínai teaceremóniák során a teázás egyfajta művészetként volt jelen, ahol a teamester gondosan kiválasztott tealeveleket és különleges eszközöket használt.

A Kínából származó hagyományok elterjedtek Japánban is, s teaceremóniák és teaházak létrejöttek. A japán teakészítés főszereplője a zöld tea, különös tekintettel a matcha teára.

Japán 

A kínai teaházak kultúrája hamar elérte Japánt is, ahol a teakészítés kultúrája - egyedi teázási rítusokkal és különleges teaházakkal - sajátosan fejlődött tovább. A japán teakészítés főszereplője a zöld tea, s annak egyik altípusa, a matcha tea.

Matcha tea

A matcha eredete az ősi Kínáig nyúlik vissza. Már az ókori kínai buddhisták előtt is ismertek voltak a zöld tea egészségvédő tulajdonságai, s a teát előszeretettel alkalmazták gyógyászati célokra. A VII. századtól kezdve a matcha a japán kultúrában kapott különleges szerepet: először csak a papok, nemesek és a szamurájok alkalmazhatták, az 1300-as évektől kezdve azonban az egész lakosság számára elérhetővé vált. 

A matcha tea egy halványzöld színnel és enyhén kesernyés ízzel rendelkező, finomra őrölt zöld tea por. A zöld tea egyéb altípusaitól elkészítési különleges előállításai folyamata különbözteti meg. A tea (Camellia sinensis) fölé a leszedését követő néhány napban árnyékot alakítanak ki, ennek következtében a növény lassabban növekszik, s több koffeint, valamint theanint termel. E lassabb növekedési folyamat kiemelt jelentőséggel bír a matcha tea számos egészségvédő hatásának kialakulása szempontjából.

Ha szeretnél még többet megtudni a matcha teáról, olvasd át a különleges teatípusról szóló cikkünket!

A teázás kulturális jelentősége

A teázás nem pusztán az ízélményről szól: a teázás hazájában mély kulturális és szociális jelentőséggel bír. A teaházak és teaceremóniák egyedülálló teret teremtenek az emberek közötti kapcsolatok ápolására és az összetartozás érzésének megélésére. A teázás valódi művészete nem csupán az ital elkészítésében rejlik: a gyakorlatot az azt körülölelő kultúrában és együttlé emeli művészi szintre.

Zöld tea termékek itt!

Eredeti kínai szálaszöld tea 100 g (Dr.Chen)

Eredeti kínai szálas zöld tea 100 g (Dr.Chen)

A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.

Ár: 1675 Ft
Megnézem

Swanson Zöld tea kivonat100db

Swanson Zöld tea kivonat 100db

Manapság a zöld teát rendkívül hasznos szernek tartják. Nem csak frissítő italként, hanem táplálék-kiegészítőként is egyre többen kedvelik és alkalmazzák, mivel tele van hasznos növényi vegyületekkel, és tápanyagokkal.

Ár: 4275 Ft
Megnézem

Eleuthero Ginseng zöldteafilter 20 db (Dr.Chen)

Eleuthero Ginseng zöld teafilter 20 db (Dr.Chen)

A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.

Ár: 950 Ft
Megnézem
Újdonság

GreenSlim Zöld Kávéés Zöld Tea kapszula 60 db

GreenSlim Zöld Kávé és Zöld Tea kapszula 60 db

Erőteljes zsírégető hatású, segíthet az emésztési problémák megelőzésében, hatékony élénkítő.

Ár: 2740 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!