A matcha tea egy speciális fajta zöld tea, amely Japánban őshonos és egyedi feldolgozási módszere révén készül. A matcha jellegzetes zöld színe és gazdag íze miatt vált népszerűvé, és a japán teaceremóniákban is fontos szerepet kap.
A matcha tea a hagyományos zöld tea alapanyagául szolgáló Camellia Sinensis növényből készül. Fontos különbség azon más zöld teák és a matcha előállítása között, hogy a növény felé a leszedést megelőző hetekben árnyékot alakítanak ki. Az árnyékolásnak köszönhetően a növény lassabban növekszik, ezáltal nagyobb mennyiségű theanint és koffeint termel. A matcha tea termesztésének ezen szakasza nagyban hozzájárul a matcha jelentős egészségvédő hatásához.
A matcha jellegzetes zöld színe szintén az egyedi árnyékolási technikának köszönhető. Az árnyékolás akadályozza a fotoszintézist, melynek következtében megnő a levelek klorofill-tartalma, így kapja a matcha tea jellegzetes zöld színét.
A feldolgozási folyamat a fiatal, apró levelek és rügyek leszedésével kezdődik. A leveleket gőzölik, majd laposra simítva szárítják, a szárítást követően pedig eltávolítják a leveleken található szárakat és ereket.
A kiszárított leveleket ezután kőmalmokkal porrá zúzzák. Az őrlést lassan kell végezni, ellenkező esetben az őrlésre használt kövek felmelegszenek, ami a matcha tea ízének és illatának elváltozásához vezet.
A kereskedelemben kapható matcha teát kis dobozokban, s - legtöbb esetben - azon belül vákuumcsomagolásban árulják a tea őrlemény frissességének megőrzése érdekében.
A matcha teát elkészítéséhez - más zöld teákhoz hasonló módon - alacsonyabb hőmérsékletű, 70-80°C-os vizet alkalmazunk. Nem áztatjuk, hanem gyorsan, kb. 30 másodperc alatt megkeverjük, erre a legalkalmasabb eszközünk a bambusz teakeverő ecset, melynek használatával selymes állagú italt kapunk. A matcha teát nem csupán friss, forró teaként fogyaszthatjuk: forró tejben megolvasztva matcha lattét is készíthetünk belőle.
A japán teaceremóniákban kiemelt szerepe van a matcha tea rituális elkészítésének.
A matcha tea előállításának és feldolgozásának folyamatát olvasva és a hagyományos zöld teáéhoz viszonyítva feltűnhet számunkra néhány számottevő különbség.
1. Az első fontos különbség a zöld tea és a matcha között a matcha tea előállítása során alkalmazott árnyékolási technika. Az árnyékolásnak köszönhetően nagyobb mennyiségű koffeint tartalmaz, hatása azonban - köszönhetően magas theanin-tartalmának - nem drasztikus, inkább stabil és sokáig kitart. Egyedülálló koffein-theanin arányának köszönhetően a matcha egyszerre növeli az energiaszintet és csökkenti a stresszt.
2. A szárak és erek levelekről történő eltávolítása szintén különbség más teafélék és a matcha tea előállítása között.
3. A matcha tea jellegzetes zöld színe szintén egy fontos különbség, mely, ahogyan azt fentebb is említettük, az egyedi árnyékolási technikának köszönhető.
4. Más teafélékhez hasonlóan magasabb antioxidáns-tartalommal bír. Ha szeretnél még többet megtudni a matcha tea antioxidáns tulajdonságairól és szívesen olvasol angol nyelvű tanulmányokat, erre a linkre kattintva még többet megtudhatsz a témában.
A matcha tea ezen kívül természetes vértisztító és méregtelenítő hatással bír, jelentős antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig hozzájárul az immunrendszer védelméhez. Más teafélékkel ellentétben nem savas, hanem lúgos kémhatással bír, így gyomorsavat sem okoz.
A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.
A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.
Erőteljes zsírégető hatású, segíthet az emésztési problémák megelőzésében, hatékony élénkítő.
Gazdag polifenol-tartalommal rendelkező tea.