Ismerjük meg a matcha teát!

A matcha tea egy speciális fajta zöld tea, amely Japánban őshonos és egyedi feldolgozási módszere révén készül. A matcha jellegzetes zöld színe és gazdag íze miatt vált népszerűvé, és a japán teaceremóniákban is fontos szerepet kap.

A zöld tea és annak fajtái

A matcha tea termesztése

A matcha tea a hagyományos zöld tea alapanyagául szolgáló Camellia Sinensis növényből készül. Fontos különbség azon más zöld teák és a matcha előállítása között, hogy a növény felé a leszedést megelőző hetekben árnyékot alakítanak ki. Az árnyékolásnak köszönhetően a növény lassabban növekszik, ezáltal nagyobb mennyiségű theanint és koffeint termel. A matcha tea termesztésének ezen szakasza nagyban hozzájárul a matcha jelentős egészségvédő hatásához.

A matcha jellegzetes zöld színe szintén az egyedi árnyékolási technikának köszönhető. Az árnyékolás  akadályozza a fotoszintézist, melynek következtében megnő a levelek klorofill-tartalma, így kapja a matcha tea jellegzetes zöld színét.

Hogyan zajlik a matcha tea feldolgozása?

A feldolgozási folyamat a fiatal, apró levelek és rügyek leszedésével kezdődik. A leveleket gőzölik, majd laposra simítva szárítják, a szárítást követően pedig eltávolítják a leveleken található szárakat és ereket.

A kiszárított leveleket ezután kőmalmokkal porrá zúzzák. Az őrlést lassan kell végezni, ellenkező esetben az őrlésre használt kövek felmelegszenek, ami a matcha tea ízének és illatának elváltozásához vezet.

A matcha tea megfelelő tárolása

A kereskedelemben kapható matcha teát kis dobozokban, s - legtöbb esetben - azon belül vákuumcsomagolásban árulják a tea őrlemény frissességének megőrzése érdekében.

Hogyan fogyasszuk a matcha teát?

A matcha teát elkészítéséhez - más zöld teákhoz hasonló módon - alacsonyabb hőmérsékletű, 70-80°C-os vizet alkalmazunk. Nem áztatjuk, hanem gyorsan, kb. 30 másodperc alatt megkeverjük, erre a legalkalmasabb eszközünk a bambusz teakeverő ecset, melynek használatával selymes állagú italt kapunk. A matcha teát nem csupán friss, forró teaként fogyaszthatjuk: forró tejben megolvasztva matcha lattét is készíthetünk belőle.

A japán teaceremóniákban kiemelt szerepe van a matcha tea rituális elkészítésének.

A matcha tea különlegessége és jótékony hatásai

A matcha tea előállításának és feldolgozásának folyamatát olvasva és a hagyományos zöld teáéhoz viszonyítva feltűnhet számunkra néhány számottevő különbség

1. Az első fontos különbség a zöld tea és a matcha között a matcha tea előállítása során alkalmazott árnyékolási technika. Az árnyékolásnak köszönhetően nagyobb mennyiségű koffeint tartalmaz, hatása azonban - köszönhetően magas theanin-tartalmának - nem drasztikus, inkább stabil és sokáig kitart. Egyedülálló koffein-theanin arányának köszönhetően a matcha egyszerre növeli az energiaszintet és csökkenti a stresszt. 

2. A szárak és erek levelekről történő eltávolítása szintén különbség más teafélék és a matcha tea előállítása között.

3. A matcha tea jellegzetes zöld színe szintén egy fontos különbség, mely, ahogyan azt fentebb is említettük, az egyedi árnyékolási technikának köszönhető.

4. Más teafélékhez hasonlóan magasabb antioxidáns-tartalommal bír. Ha szeretnél még többet megtudni a matcha tea antioxidáns tulajdonságairól és szívesen olvasol angol nyelvű tanulmányokat, erre a linkre kattintva még többet megtudhatsz a témában.

A matcha tea ezen kívül természetes vértisztító és méregtelenítő hatással bír, jelentős antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig hozzájárul az immunrendszer védelméhez. Más teafélékkel ellentétben nem savas, hanem lúgos kémhatással bír, így gyomorsavat sem okoz.

Zöld tea termékek itt!

Eredeti kínai szálaszöld tea 100 g (Dr.Chen)

Eredeti kínai szálas zöld tea 100 g (Dr.Chen)

A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.

Ár: 1675 Ft
Megnézem

Swanson Zöld tea kivonat100db

Swanson Zöld tea kivonat 100db

Manapság a zöld teát rendkívül hasznos szernek tartják. Nem csak frissítő italként, hanem táplálék-kiegészítőként is egyre többen kedvelik és alkalmazzák, mivel tele van hasznos növényi vegyületekkel, és tápanyagokkal.

Ár: 4275 Ft
Megnézem

Eleuthero Ginseng zöldteafilter 20 db (Dr.Chen)

Eleuthero Ginseng zöld teafilter 20 db (Dr.Chen)

A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.

Ár: 1095 Ft
Megnézem
Újdonság

GreenSlim Zöld Kávéés Zöld Tea kapszula 60 db

GreenSlim Zöld Kávé és Zöld Tea kapszula 60 db

Erőteljes zsírégető hatású, segíthet az emésztési problémák megelőzésében, hatékony élénkítő.

Ár: 2740 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!