A teák között a feldolgozási mód alapján alapvetően három különböző teafajtát különböztetünk meg, amelyek minőségben és ízvilágban is különböznek egymástól.
- zöld tea
- fekete tea
- oolong tea
A zöld tea vesz részt a legkisebb mértékben a feldolgozási folyamatokban, vagyis ez a legkevésbé feldolgozott teafajta, és ez tartalmazza a legtöbb antioxidáns polifenolt is. A zöld tea összes kedvező élettani hatásáért elsősorban antioxidánsai, de azon belül is főként katekin tartalma felelős. A klasszikus zöld tea az éppen betakarított, friss levelek rövid gőzölésével készül, amelynek során a levelek puhává és rugalmassá válnak. A gőzölés folyamata akadályozza meg a tealevelek fermentálódását és elszíneződését egyaránt. A végeredmény a jól ismert zöld tea, amelyet ha leforrázunk (felöntünk) egy élénk zöldessárga színű, kellemesen fanyar, füves-vajas ízű frissítő italt kapunk.
A fekete tea feldolgozása már kissé másként zajlik. Ebben az esetben a leveleket először szárítóállványokra helyezik, majd forró levegővel szárítják. Ez a művelet a levelek nedvességtartalmának nagy részét eltávolítja így a levelek puhává és rugalmassá válnak. Majd a levelek sejtfalának roncsolása érdekében a leveleket kézzel vagy géppel sodorják, annak érdekében, hogy a későbbi erjesztés során a levegő könnyebben érintkezhessen a sejtek nedvével, ezzel is gyorsítva a fermentációt. Sodrás után a leveleket magas páratartalmú helyen addig erjesztik, amíg a levelek zöldes színe vörösesbarnára változik.
A kémiai reakciók hatására az erjesztés során csökken a tea természetes csersavainak hatása, ekkor szabadul fel a koffein is. Később a tealeveleket szárítják vagy aszalják, ekkor az erjedési folyamat leáll, amelynek következtében az erjedt tea vörösesbarnás színe szürkés-feketévé alakul. Ennek végeredményeként kapjuk a jól ismert fekete teát. Forrázás után egy vörösesbarna italt nyerünk, amely ízében erősebb a zöld teánál és az oolong teánál is.
Az oolong tea, amelyet sárga tea néven is ismerhetünk, részlegesen fermentált levelekből készül. Mit is jelent ez? A tealevelek erjedését félúton megszakítják, majd leveleket magas hővel kezelik. Végeredményként megkapjuk a jól ismert oolong teát, amely forrázás után sárgás színű. Íze, színe és aromája a zöld teához képest erőteljesebb, a fekete teáéhoz képest viszont gyengébb.
Tehát a zöld tea kiemelkedő antioxidáns tartalmának köszönhetően számos egészségvédő hatással rendelkezik. Véd egyes rákos megbetegedések kialakulása ellen, támogatja a szív egészségét, de rendszeres fogyasztásával a súlycsökkenést is elősegítheti. Általánosságban elmondható, hogy a tea fogyasztása pozitív hatással van a szervezetre, azonban a zöld tea az egyik legkiemelkedőbb egészségünk támogatása terén.
A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.
A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.
Erőteljes zsírégető hatású, segíthet az emésztési problémák megelőzésében, hatékony élénkítő.
Gazdag polifenol-tartalommal rendelkező tea.