A TEA NEVEI

A tea kínai karaktere a 茶. Ezt a karaktert egészen máshogyan ejtik a különböző kínai nyelvjárásokban: a legtöbben cha-nak ejtik (mandarin nyelvjárás), de Kína más területein és Délkelet-Ázsiában úgy mondják: te. E két kiejtés a világon aszerint változott, hogy Kína melyik részéről szerezték be a teát magát.

A tea nevei

A té-t használják az Amoy nyelvjárásban, amit Fujian tartományban és Tajvanban beszélnek. A nyugati világ Xiamen (Amoy) kikötőjén keresztül jutott először teához, ami egy nagy érintkezési pont volt a nyugat-európai kereskedők számára, például a hollandoknak, akik a teát elterjesztették Nyugat-Európában.

A cha-t a kantoni nyelvjárásban, illetve a Hong-Kong és Makaó kikötőiben beszélik, ami szintén fontos kereskedelmi útvonal volt, de nem a hollandok, hanem a portugálok és a 16. századtól az indiaiak számára is. A koreai és a japán teára használatos kifejezések a cha cha mandarin nyelvjárásból származnak.

A chai szó a perzsa chay-ból származik. Ennek szintén mandarin eredete van, hiszen Perzsiába a közép-ázsiai vidékekről jutott el a tea, e vidéken pedig felvette a -yi toldalékot, majd így jutott el az oroszokhoz, az arabokhoz, az urdukhoz és a törökökhöz. Az oroszok ugyanakkor miután később Közép-Ázsiából jutottak teához, így később ők is tea-ként ejtették.

A dánok Fujianból jutottak teához, így ők teh-ként használják a szót.

Az angolok mindhárom formát használják: náluk van cha, chai és tea is. Ennek oka, hogy először a dánoktól szerezték be a teát, így a te kifejezés ragadt meg, később a kantoni megyékből jutottak hozzá a levelekhez, ami a cha kifejezést hozta magával. Ma már mindkét kifejezés használatos.

Észak-Amerikában a chai-t azokra a teákra használják, melyeket Indiából szereznek be és amelyek fűszerezése igazán különleges. Egy fordított példa látható a marokkói arab világban, ahol az ash-shay kifejezés annyit tesz, mint “hagyományos vagy fekete közép-keleti tea”, az at-tay kifejezés pedig a fujian-i zöld teára utal.

Eredeti kínai szálaszöld tea 100 g (Dr.Chen)

Eredeti kínai szálas zöld tea 100 g (Dr.Chen)

A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.

Ár: 1420 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!