A tea típusai

A teák között a feldolgozási mód alapján alapvetően három különböző teafajtát különböztetünk meg, amelyek minőségben és ízvilágban is különböznek egymástól.

- zöld tea
- fekete tea
- oolong tea

A tea nevei

A zöld tea

A zöld tea  vesz részt a legkisebb mértékben a feldolgozási folyamatokban, vagyis ez a legkevésbé feldolgozott teafajta, és ez tartalmazza a legtöbb antioxidáns polifenolt is. A zöld tea összes kedvező élettani hatásáért elsősorban antioxidánsai, de azon belül is főként katekin tartalma felelős. A klasszikus zöld tea az éppen betakarított, friss levelek rövid gőzölésével készül, amelynek során a levelek puhává és rugalmassá válnak. A gőzölés folyamata akadályozza meg a tealevelek fermentálódását és elszíneződését egyaránt. A végeredmény a jól ismert zöld tea, amelyet ha leforrázunk (felöntünk) egy élénk zöldessárga színű, kellemesen fanyar, füves-vajas ízű frissítő italt kapunk.

A fekete tea

A fekete tea feldolgozása már kissé másként zajlik. Ebben az esetben a leveleket először szárítóállványokra helyezik, majd forró levegővel szárítják. Ez a művelet a levelek nedvességtartalmának nagy részét eltávolítja így a levelek puhává és rugalmassá válnak. Majd a levelek sejtfalának roncsolása érdekében a leveleket kézzel vagy géppel sodorják, annak érdekében, hogy a későbbi erjesztés során a levegő könnyebben érintkezhessen a sejtek nedvével, ezzel is gyorsítva a fermentációt. Sodrás után a leveleket magas páratartalmú helyen addig erjesztik, amíg a levelek zöldes színe vörösesbarnára változik.

A kémiai reakciók hatására az erjesztés során csökken a tea természetes csersavainak hatása, ekkor szabadul fel a koffein is. Később a tealeveleket szárítják vagy aszalják, ekkor az erjedési folyamat leáll, amelynek következtében az erjedt tea vörösesbarnás színe szürkés-feketévé alakul. Ennek végeredményeként kapjuk a jól ismert fekete teát. Forrázás után egy vörösesbarna italt nyerünk, amely ízében erősebb a zöld teánál és az oolong teánál is.

Az oolong tea

Az oolong tea, amelyet sárga tea néven is ismerhetünk, részlegesen fermentált levelekből készül. Mit is jelent ez? A tealevelek erjedését félúton megszakítják, majd leveleket magas hővel kezelik. Végeredményként megkapjuk a jól ismert oolong teát, amely forrázás után sárgás színű. Íze, színe és aromája a zöld teához képest erőteljesebb, a fekete teáéhoz képest viszont gyengébb.

Tehát a zöld tea kiemelkedő antioxidáns tartalmának köszönhetően számos egészségvédő hatással rendelkezik. Véd egyes rákos megbetegedések kialakulása ellen, támogatja a szív egészségét, de rendszeres fogyasztásával a súlycsökkenést is elősegítheti. Általánosságban elmondható, hogy a tea fogyasztása pozitív hatással van a szervezetre, azonban a zöld tea az egyik legkiemelkedőbb egészségünk támogatása terén. 

Zöld tea termékek itt!

Eredeti kínai szálaszöld tea 100 g (Dr.Chen)

Eredeti kínai szálas zöld tea 100 g (Dr.Chen)

A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.

Ár: 1675 Ft
Megnézem

Swanson Zöld tea kivonat100db

Swanson Zöld tea kivonat 100db

Manapság a zöld teát rendkívül hasznos szernek tartják. Nem csak frissítő italként, hanem táplálék-kiegészítőként is egyre többen kedvelik és alkalmazzák, mivel tele van hasznos növényi vegyületekkel, és tápanyagokkal.

Ár: 4275 Ft
Megnézem

Eleuthero Ginseng zöldteafilter 20 db (Dr.Chen)

Eleuthero Ginseng zöld teafilter 20 db (Dr.Chen)

A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.

Ár: 950 Ft
Megnézem
Újdonság

GreenSlim Zöld Kávéés Zöld Tea kapszula 60 db

GreenSlim Zöld Kávé és Zöld Tea kapszula 60 db

Erőteljes zsírégető hatású, segíthet az emésztési problémák megelőzésében, hatékony élénkítő.

Ár: 2740 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!