A tea változatai

A zöld tea évezredek óta számos ázsiai kultúra szerves része, amely nem csupán íze, hanem kedvező élettani hatásai miatt is igazán közkedvelt. A zöld tea a Camellia sinensis növényről származik, amely elsősorban Kínában őshonos, azonban másutt is előfordulhat, többek között Japánban, Nepálban, valamint India bizonyos tartományaiban is termesztik. 

A tea változatai

A zöld tea altípusai

Mindegyik zöld tea típus különböző ízzel rendelkezik, valamint az íz mellett a koffeintartalmuk is eltérő, amely eltérések elsősorban az ültetvények sajátosságaira vezethetők vissza.

Kínai zöld teák

- Gunpowder: Egy tajvani és kínai tea, amely rendkívül magas koffein tartalommal bír.
- Long Jinget: A kínai Zhejiang tartományban termesztik. Ez a fajta rendelkezik a legmagasabb antioxidáns szinttel. Kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású.
- Chun Mee-t: Tajvanon és Kínában szüretelik. Erőteljes és igazán fanyar ízvilágú zöld tea fajta.
- Mao Feng: Ez egy édeskés ízvilágú tea, amelyet a kínai Jiangsu tartományban termesztenek. Az első osztályú minőségnek köszönhetően ez Kína egyik legjobb teája
- Gu Zhang Mao Jian: Szintén édeskés ízű tea, amelyet Kínában szüretelnek. Ez a fajta azoknak ajánlott, akik még nem fogyasztottak zöld teát

Japán zöld teák

Japánban a zöld teát rövid ideig gőzölik, az azt követő hűtés következtében pedig megmarad a színe és az aromáit is megőrzi. Annak érdekében, hogy minél tartósabb legyen, meg kell szárítani a leveleket, amiket később formáznak és sodornak. Ennek az eljárásnak köszönhetően a hatóanyagok is megmaradnak.

- Sencha: Az egyik legelterjedtebb zöld tea Japánban. Színe rendkívül világos, amely azt mutatja, hogy sokat éri a napsütés.
- Matcha: Ez a japán szupertea. A leveleit porrá zúzzák, majd forró vízzel öntik fel. Az eredmény egy szép zöld színű főzet, ami tele van antioxidánsokkal.
- Gyokuro: Rendkívül erős, enyhén édeskés, magas koffein tartalmú japán tea.
- Genmaicha: Ezt a zöld tea fajtát rizzsel szokták keverni, amely a pörkölés során úgy kipattog, mint a kukorica.
- Banchát: Japánban és Tajvanon termesztik. Íze frissen fanyar, koffein tartalma alacsony.

A zöld tea hatóanyagai

A zöld tea magas katekin tartalommal rendelkezik, azon belül is többek között EGCG-t (Epigallokatekin-gallát) tartalmaz. A katekinek másodlagos növényi anyagok, melyek antioxidánsokként képesek leküzdeni a szervezetben található szabad gyököket, ezáltal erősítve az immunrendszert. A zöld tea ezen kívül koffeint is tartalmaz, aminek köztudottan élénkítő hatása van. Az íz szempontjából a tealevelekben található aminosavaknak van kiemelkedő szerepük. 

További hatóanyagok:

- C-vitamin,
- B- vitamin, azon belül is B2-vitamin, 
- kalcium, 
- kálium, 
- foszfát, 
- magnézium, 
- réz, 
- cink, 
- nikkel, 
- karotin,
- fluorid 

Eredeti kínai szálaszöld tea 100 g (Dr.Chen)

Eredeti kínai szálas zöld tea 100 g (Dr.Chen)

A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.

Ár: 1420 Ft
Megnézem

Swanson Zöld tea kivonat100db

Swanson Zöld tea kivonat 100db

Manapság a zöld teát rendkívül hasznos szernek tartják. Nem csak frissítő italként, hanem táplálék-kiegészítőként is egyre többen kedvelik és alkalmazzák, mivel tele van hasznos növényi vegyületekkel, és tápanyagokkal.

Ár: 4275 Ft
Megnézem

Eleuthero Ginseng zöldteafilter 20 db (Dr.Chen)

Eleuthero Ginseng zöld teafilter 20 db (Dr.Chen)

A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.

Ár: 950 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!