A zöld tea évezredek óta számos ázsiai kultúra szerves része, amely nem csupán íze, hanem kedvező élettani hatásai miatt is igazán közkedvelt. A zöld tea a Camellia sinensis növényről származik, amely elsősorban Kínában őshonos, azonban másutt is előfordulhat, többek között Japánban, Nepálban, valamint India bizonyos tartományaiban is termesztik.
Mindegyik zöld tea típus különböző ízzel rendelkezik, valamint az íz mellett a koffeintartalmuk is eltérő, amely eltérések elsősorban az ültetvények sajátosságaira vezethetők vissza.
- Gunpowder: Egy tajvani és kínai tea, amely rendkívül magas koffein tartalommal bír.
- Long Jinget: A kínai Zhejiang tartományban termesztik. Ez a fajta rendelkezik a legmagasabb antioxidáns szinttel. Kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású.
- Chun Mee-t: Tajvanon és Kínában szüretelik. Erőteljes és igazán fanyar ízvilágú zöld tea fajta.
- Mao Feng: Ez egy édeskés ízvilágú tea, amelyet a kínai Jiangsu tartományban termesztenek. Az első osztályú minőségnek köszönhetően ez Kína egyik legjobb teája
- Gu Zhang Mao Jian: Szintén édeskés ízű tea, amelyet Kínában szüretelnek. Ez a fajta azoknak ajánlott, akik még nem fogyasztottak zöld teát
Japánban a zöld teát rövid ideig gőzölik, az azt követő hűtés következtében pedig megmarad a színe és az aromáit is megőrzi. Annak érdekében, hogy minél tartósabb legyen, meg kell szárítani a leveleket, amiket később formáznak és sodornak. Ennek az eljárásnak köszönhetően a hatóanyagok is megmaradnak.
- Sencha: Az egyik legelterjedtebb zöld tea Japánban. Színe rendkívül világos, amely azt mutatja, hogy sokat éri a napsütés.
- Matcha: Ez a japán szupertea. A leveleit porrá zúzzák, majd forró vízzel öntik fel. Az eredmény egy szép zöld színű főzet, ami tele van antioxidánsokkal.
- Gyokuro: Rendkívül erős, enyhén édeskés, magas koffein tartalmú japán tea.
- Genmaicha: Ezt a zöld tea fajtát rizzsel szokták keverni, amely a pörkölés során úgy kipattog, mint a kukorica.
- Banchát: Japánban és Tajvanon termesztik. Íze frissen fanyar, koffein tartalma alacsony.
A zöld tea magas katekin tartalommal rendelkezik, azon belül is többek között EGCG-t (Epigallokatekin-gallát) tartalmaz. A katekinek másodlagos növényi anyagok, melyek antioxidánsokként képesek leküzdeni a szervezetben található szabad gyököket, ezáltal erősítve az immunrendszert. A zöld tea ezen kívül koffeint is tartalmaz, aminek köztudottan élénkítő hatása van. Az íz szempontjából a tealevelekben található aminosavaknak van kiemelkedő szerepük.
További hatóanyagok:
- C-vitamin,
- B- vitamin, azon belül is B2-vitamin,
- kalcium,
- kálium,
- foszfát,
- magnézium,
- réz,
- cink,
- nikkel,
- karotin,
- fluorid
A zöld tea hűsítő, frissítő hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszer védekezőképességére. Fogyasszuk naponta.
A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.
Erőteljes zsírégető hatású, segíthet az emésztési problémák megelőzésében, hatékony élénkítő.
Gazdag polifenol-tartalommal rendelkező tea.