A TEA VÁLTOZATAI

A teát a frementációs folyamatok szerint szokás elkülöníteni egymástól. Ennek alapján zöld teának nevezünk minden olyan teafajtát, melynél csak minimális az oxidáció. Zöld teának minősül tehát a fehér tea, mely nagyon fiatal levelekből készül, amik egyáltalán nem oxidálódtak (íze igen jellemzően édeskés), a sárga tea, ami nagyon kíméletes erjedésen esik át, hogy a levelek megsárguljanak és a kukicsa (téli tea), ami gallyak és régi levelek töredéke. Ezeknek a fajtáknak a legmagasabb az antioxidáns tartalma.

A tea változatai

Oolongnak azokat a fajtákat nevezik, ahol az oxidációs folyamatokat a felénél megállították. A fekete tea vagy vörös tea pedig az a fajta, ahol jelentős mértékű az oxidáció.

A fekete teákat származási helyük alapján szokták csoportosítani: Darjeeling, assam, Ceylon stb. A zöld teák ugyanakkor megőrziték hagyományos kínai nevüket: Genmaicha, Houjicha, Pouchong stb.

A teáknak pedig van néhány különleges csoportja is. Ott van például a tömbtea vagy puer (kínaiul öreg föld), ami egy idős teafajta. Nem szedésének évében fogyasztják, hanem jóval később, tehát akár 50 éves is lehet. Ennek megfelelően íze is sokkal erősebb, jellegzetesebb lesz, melyért a teakockákon kialakuló penészréteg felelős. Ezt a teát nagyon hosszú ideig áztatják és különleges gyógyító hatást tulajdonítanak neki.

A csung csa tea féregteát jelent. Ezt nem a tea leveleiből, hanem magjaiból állítják elő. A kínai gyógyítás a forró nyári hőség okozta bajok enyhítésére, valamint az influenza tüneteinek kezelésére használja.

A teákhoz hozzájuthatunk tiszta formában, de keverékekben is. Számos olyan teaféle létezik, melyeket különböző fajtájú vagy eltérő feldolgozású teákból kevernek össze vagy további anyaggal ízesítenek. Az Earl Grey teát fekete teák és egy trópusi citrusféle, a bergamot olaj keverékéből állítják elő. Az indiai chai teákat édes fűszerekkel ízesítik (például gyömbérrel, kardamonmaggal, fahéjjal, borssal, szegfűszeggel, babérlevéllel vagy szerecsendióval). A jázmin tea úgy készül, hogy a tealeveleket jázminvirágokkal borítják oxidáció közben és néha a teában is hagynak néhány jázminszirmot. De más virágokat is fehasználnak ugyanilyen célból (rózsa, gardénia, narancsvirág)

Eredeti kínai szálaszöld tea 100 g (Dr.Chen)

-0% Eredeti kínai szálas zöld tea 100 g (Dr.Chen)

A zöld tea remek zsíroldó hatású. Naponta háromszor egy csésze zöld tea elfogyasztása az étkezések után, s havonta egy-két kilóval csökken az ember súlya.

Ár: 1420 Ft
1420 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!